Jerker och Niklas, Frelugas hopp i den stora sportvärlden

Två grabbar uppvuxna i Freluga är just nu mycket framgångrika i sporterna Orientering och Golf, nämligen Jerker Lysell och Niklas Källänge-Nilsson.

Orientering och Golf kan tyckas vara väldigt olika sporter men faktum är att dom till sin karaktär påminner om varandra, det gäller att strategiskt välja rätt väg i skogen eller på golfbanan för att undvika hinder eller att undvika att missa målet dvs golfhålet eller skärmen.

Även artikelförfattaren som själv utövat/utövar bägge sporterna kan skriva under på likheten, men då har det mest handlat om att irra omkring i skogen och leta skärmar/golfbollar.

 

Foto: Svenska Orienteringsförbundet

 

Fakta Jerker Lysell
Klubb:
Rehns BK
Ålder:
22 år
Bor:
Borlänge
Yrke:
Studerar till maskiningenjör på högskolan i Borlänge
Meriter:

9 SM-guld som junior i budkavle, natt-OL, medeldistans och sprint
1 Nordisk mästerskap som junior i sprint-OL
1 Världscup-seger som senior i sprint-OL

Orientering har en gammal och framgångsrik tradition i Freluga där namn som Martin Rehnvall, Erik Brickman och bröderna Rolf och Folke Lysell är aktade namn i orienteringssverige. Folkes bägge tvillingsöner Jesper och Jerker har nu fört traditionen vidare och framförallt Jerker gör snart sin andra VM-start, då han är uttagen i sprintorientering.

Nyligen vann Jerker den TV-sända världscuptävlingen från de centrala delarna av Göteborg där TV-publiken kunde följa löparna via GPS-sändare.  Det blev en rafflande och spännande tävling som påminde om skidsprint, att skaffa sig så god position som möjligt inför spurten som Jerker alltså tog hem i kamp med hela världseliten efter ett taktiskt mycket väl genomfört lopp. I sprintorientering gäller det att fatta mycket snabba beslut eftersom det oftast är sekundstrider som avgör och man måste naturligtvis även ha orienteringstalang för att snabbt se bästa vägval till kontroller.

Just media är ju en viktig del i varje idrottsgren för att göra sporten intressant för sponsorer och GPS-sändare kan göra orienteringssporten mer intressant för den oinvigde. Jerker har sponsring i form av tränings- och tävlingsutrustning från tillverkare, vissa stipendier samt stöd från moderklubben Rehns BK och Svenska Orienteringsförbundet. Det går runt men inte mer för Jerker som lägger ner så mycket tid på träning och tävling att han bara hinner med sina studier på halvtid. Det är bara en handfull orienterare i världen som kan leva på Orientering som tex Schweiziskan Simone Niggli-Luder som är ett mycket stort namn i idrottssammanhang i hemlandet. Förhoppningarna är dock att TV-sändningarna skall utveckla sporten i samma riktning som t ex skidskytte.

Även om Jerker profilerat sig i just sprintorientering som mest bedrivs i städer, parker och innebär mycket asfaltlöpning, så satsar han lika mycket på traditionell Orientering också och där han också är ett toppnamn i Sverige. Träningsmängden uppgår till två pass om dagen och 15-20 timmar i veckan. VM avgörs 13-20 augusti i Frankrike.

 

 

Fakta Niklas Källänge Nilsson
Klubb:
Bollnäs GK
Ålder:
18 år
Bor:
Halmstad
Yrke:
Studerar på golfgymnasiet i Halmstad med ett år kvar
Meriter:

En ungdomslandskamp i Tyskland
En ungdomslandskamp i Italien där Sverige vann över Skottland, Italien och Frankrike
Halmstadsmästare
30:e plats på deltävling i Nordea Tour som är den största touren i Sverige för de bästa spelarna utanför Europa- och PGA-touren (tilldelades ett ”Wild-card”).

 

Huruvida Freluga tidigare fostrat någon storspelare i Golf ska artikelförfattaren låta vara osagt, men nu håller Niklas Källänge-Nilsson på att sätta Freluga på världskartan när det gäller Golf. Niklas har redan representerat Sverige i två ungdomslandskamper i Tyskland och Italien, den senare med vinst som följd.

18-årige amatören Niklas har precis avslutat den andra årskursen på golfgymnasiet i Halmstad där han läster det samhällsvetenskapliga programmet (amatör i detta fall innebär att han inte får ta emot prispengar). Parallellt med detta tränar han Golf i Halmstad där förutsättningarna för rationell träning är betydligt bättre än i Bollnäs, även om den senaste vintern var besvärlig. Som mål har han att kunna leva på sin sport i framtiden.

I de långsiktiga planerna efter gymnasiet planerar Niklas att försöka ta sig in på college i USA för att ytterligare utveckla sig som golfare. Då måste han enligt reglerna vara amatör och får istället förlita sig på stipendier från colleget i USA. Meritmässigt uppfyller han kraven för intagning.

Niklas har för närvarande ett handicap på 0,7 och hans styrka är hans stabila spel rent tekniskt, bra puttning och framförallt ett bra psyke för denna nervpåfrestande sport, där det gäller att hålla borta de negativa tankarna. Träningsmängden uppgår till 15-20 timmar i veckan och under säsong tränas mest närspel i form av inspel från ca 100 meter. Eftersom tankeverksamheten kan vara ett synnerligen störande moment i denna sport då en golfspelare själv sätter bollen i rörelse, har Niklas övergått till en annan ung italiensk golfares (Matteo Manassero) metoder att slå till bollen så snabbt som möjligt, innan de negativa tankarna hunnit slå till. Återstår att se hur väl detta försök utfaller.

Ett annat mer kortsiktigt mål är att försöka ta sig in som fullvärdig medlem på den största proffstouren i Sverige nämligen Nordea Tour, där kvalet kommer att avgöras i Skåne i oktober.

 

Vi får säkert anledning att återkomma om dessa båda herrars framfart i sina respektive sporter.

SL

Midsommarfirande i Freluga

Årets bybo 2011 Åsa Svedberg, gratuleras av byåldermannen Andreas Valfridsson.

Ungdomsledarna Sara och Linus mottager IOGT:s stipendium på 3000 kr av Gun Rehnvall till vänster

 

Klockan är 12.20 en svensk midsommarafton i Freluga.  Peter Parneborg grillar hamburgare för fullt på bygdegården hilmas egen grill men strax skall han göra sig beredd för sitt sedvanliga hedersuppdrag för året, att ta byns barn och ungdomar ut till de sommargrönskande ängarna vid Häsmyra på sin 50-talstraktor av märket Bolinder-Munktell försedd med flak för att plocka blommar till midsommarstången.

Det är ett typiskt halvmulet svenskt sommarväder med ca 18 grader i luften och några regnmoln, dock på betryggande avstånd. De fyra traktorerna tuffar ut i den vackra försommarnaturen med flaken fyllda av barn och vuxna innan de når sitt mål på andra sidan riksvägen där alla släpps av och ett intensivt blomsterplockande påbörjas. Man förundras varje år hur naturen återhämtar sig. Marker som för bara några månader legat begrav i meterdjup snö och i arktiska temperaturer får åter liv och sjuder av växtlighet.

De fyra chaufförerna Leif-Åke Jonsson, Lane Bertilsson, Stefan Svedberg och Peter Parneborg tar en paus under blomsterplockningen och pratar traktorer och gamla minnen från tidigare midsommarfärder. Leif-Åke har varit med längst och kommer inte ens ihåg vilken gång i ordningen denna färd är. Från början användes häst och vagn för blomsterplockarfärder men efter en incident med en skenande häst som dock slutade lyckligt, övergick man till mer pålitliga traktorer någon gång på 70-talet.

Efter en kvart vänder ekipagen mot hilmas där den nakna midsommarstången kläds med årets blomsterskörd för att sedan föras av starka armar mot ett hål i backen framför hilmas där stången sätts i under pompa och ståt.

Två tredjedelar av byns nystartade rockband ”Zven-Emils feat. Ztizze” tar sedan tag i taktpinnen för dans runt midsommarstången för barn och vuxna. Hårdrockarna Emil Göthlund och Sven ”Lajan” Westergren har dock lämnat brylcremen, läderjackorna, solglasögonen och elgitarrerna hemma och istället ersatt dessa med mer midsommaranpassande attribut som  sommarskjorta, akustisk gitarr och kransar i håret.

Byalagets kassör Åsa Svedberg utses sedan mycket välförtjänt till årets bybo av byåldermannen Andreas Valfridsson och ungdomsgårdens representanter Linus och Sara får motta ett stipendium på 3000 kronor av IOGT för förtjänstfullt arbete med barn och ungdomar i byn.

Midsommarfirandet i Freluga brukar vara en välbesökt tillställning och innebär ett välbehövligt tillskott i byalagets kassa i form av försäljning av kaffe och tårta, hamburgare med bröd m.m. Efter några timmar på hilmas vände åter besökarna hemåt för att förbereda kvällens midsommarfirande.

SL


Klicka på bilderna för att förstora dom.

 

 

 

Lotteri på jerkertavla

Denna fina tavla målad av Jerker Andersson är förstapris i Freluga/Edstugas pågående lotteri. I skrivande stund är 2/3-delar av lotterna sålda. Kontakta Andreas Valfridsson på tel 070/656 60 77 om du vill köpa lotter.

Jerker vann i världscupen!

Frelugasonen Jerker Lysell vann den TV-sända (SVT play) världscupsprinten i Göteborg idag med god marginal. freluga.se lyfter på hatten och gratulerar.

Jerker Lysell (bilden har snotts ifrån rehnsbk.nu)

Välkomna till nya freluga.se!!

Här är nya freluga.se som återuppstått efter att ha varit vilande ett tag.  Här kommer det att finnas information om aktiviteter i Freluga/Edstuga, kommande reportage i Bytidningen, m.m.

Design och layout: Thomas Larsson

Webmaster: Stefan Larsson

Kommer att kompletteras med illustrationer av Therese Larsson så småningom.

Tennisnostalgi

Bild från mitten av 90-talet

Tennis på Sandbacken i Edstuga var en gång i tiden en stor och betydande aktivitet i Freluga/Edstuga. Banan anlades 1988 där Torbjörn Nyblad var eldsjälen som ledde arbetet och materialet var överblivet travgrus med bindemedel från den närbelägna travbanan. En liten byggnad i form av rotunda uppfördes och den användes som festlokal och dansbana.

Under de år som sedan följde var tennisbanan livligt frekventerad av byarnas befolkning för tennisspel där både turneringar och nybörjarkurser ordnades för gamla och unga. Intresset var på topp i mitten av 90-talet där ”Bubben” Westelius och sambon Ewa Sjöbom ordnade turneringar med Bollnäs GIF:s bandylag och byborna där det hela avslutades med mat och dans.

Under senare delen av 90-talet avtog intresset och många gick över till Golf istället. I början av 2000-talet slogs de sista bollarna på Sandbackens tennisbana och den en gång så fina banan  togs över av ett tjockt lager av ogräs.

När vi nu skriver 2011 tog Annika Källänge och Petra Thyrén ett initiativ om att återträffas och genomföra en dubbelturnering med oss som var med under den epoken. Alfta TS  tennishall bokades och inbjudan gick ut via mun-till-munmetoden och lördagen den 16 april hade till slut 14 spelsugna mött upp efter ett antal återbud där ålderskrämpor gjorde att vissa deltagare i förebyggande syfte inte ställde upp.

De flesta deltagarna hade inte spelat på åtskilliga år och osäkerheten var till en början stor både när det gällde spelet och om hur eventuella skador kanske skulle kunna inträffa. Matcherna pågick i 20 minuter där alla mötte alla. Stefan Eriksson i par med Ewa Sjöbom lyckades vinna alla gruppspelsmatcher även om vissa vanns med knapp marginal. I finalen ställdes dom mot ungdomarna Jossan Thyrén och Jonas Källänge-Nilsson och vann en välspelande match med 4-2. Trots den höga medelåldern bland deltagarna inskränkte sig skadorna till ett krånglande knä och en något en lättare fingerskada.

Efter turneringen var det sedan bankett hemma hos Petra och Stefan som fixat catering bestående av rostbiff och potatissallad. Turneringsdeltagarna började nu uppvisa vissa gångproblem då stelheten i leder började göra sig påmind och de flesta såg ut som cowboyen Zeb Macahan på vägen till matbordet. Efter maten plockades gamla bytidningar fram med tennisreferat och gamla minnen och andra dråpliga situationer från tennisepoken avhandlades.

Det var en trevlig dag och fortsättning följer någon gång under hösten.

SL

Fler bilder:

Fr v Jonas Nilsson-Källänge, Annika Källänge och Erik Jonsson


Mats minns tillbaka med hjälp av Bettan

 

Per Nilsson och Källbjörn Mickelsson

 

Fr v Erik Jonsson och värdparet Stefan Eriksson och Petra Thyrén

 

Bytidningsläsning i grupp.

 

Äldre bilder

Bild från en av de första turneringarna i slutet av 80-talet. På bilden Gunnar Olnils.

 

Stefan Larsson och Gunnar Olnils från samma turnering.

 

Finalparen från BGIF-dubbeln ca -95, fr v Fredrik Mix, Jens Alftin, Erik Backåker och Rolf Larsson.

 

Publiktillströmningen var som synes god.

 

Erik Sundholm och Per-Åke Sandström i turnering från slutet av 80-talet.