NOSTALGI! Dansuppträdande på NTO-lokalen 1991

 

 

Denna video är från hösten 1991 och en byfest på en fullsatt NTO-lokal i Freluga (nuvarande hilmas).

Efter ett initiativ från Annika och Petra Thyrén bildades i all hemlighet två dansgrupper med sikte på att uppträda på byfesten, en grupp som skulle dansa can-can ledd av Annika och en annan grupp som skulle dansa disco, ledd av Petra.

Det tränades intensivt i hemlighet under flera veckor tills stegen satt som de (kanske) skulle och på lördagkvällen var det ett nervöst men laddat och hemlighetsfullt gäng som med stadiga ben anlände till byfesten.

I pausen av själva dansen skulle så uppträdandet ske och vi som ingick i grupperna samlades uppe på logen för att byta om, då vi upptäckte att kassettbandet med musiken till uppträdandet var borta. Undertecknad som hade ansvaret för bandet blev nu alldeles kall och plastpåsen med kläderna vändes upp och ned utan att bandet hittades. Paniken var nu total i grupperna med bara någon minut kvar, skulle vi behöva ställa in efter all möda som lagts ned?

-Vi kan sjunga låtarna istället, sade Petra desperat, hur man nu lyckas sjunga till en instrumental can-canlåt kan ju vara en upplevelse i sig, men i detta läge kändes inte den lösningen speciellt betryggande. Efter några minuter som kändes som timmar hittades bandet i undertecknads sko, hur den nu lyckats hamna där, men alla kunde andas ut.

Resten blev en ren defilering och jättesuccé i den fullsatta lokalen och jublet visste inga gränser. I can-cangruppen ingick Stefan Stenhall, Christer Rystedt, Hasse Skoglund och Nisse Jonsson. I discogruppen ingick Per Nilsson, Stefan Larsson, Kalle Ryhag och Åke Gren.

SL

Uppträdande from Stefan Larsson on Vimeo.

 

Brännbollsturnering i Söräng

Lördagen den 11 juni avgjordes den första brännbollsturneringen på grusplanen vid Sörängs bygdegård mellan grannbyarna Söräng, Sörbo och Freluga efter ett initiativ av Veronica Birgersson m. fl. från Söräng och tanken är att detta skall bli ett återkommande årligt event.

Vädret var lite ostadigt med små regnskurar som kom och gick, däremellan så sken dock solen, som en vanlig svensk sommardag med andra ord.

Turneringen avgjordes med en grundspelsomgång där alla mötte alla och brännbollsyrans regelverk tillämpades. De två första lagen möttes sedan i en A-final och förlorarna fick sedan möta det tredjeplacerade laget i grundomgången.

För Freluga blev det en katastrofal insats i grundomgången där laget blev utbränt i bägge matcherna med massor av minuspoäng som följd, trots att Helen Bertilsson briljerade med enhandslyror, trots att Mattias Carlqvist plockade massor av lyrpoäng, trots att elitorienteraren Jesper Lysell plockats in för snabblöpning och trots Fredrik Valfridssons uppmuntrande hejarop som ekade mellan väggarna på bygdegården. Det blev en sistaplats i grundspelet för Freluga.

A-finalen vanns av hemmalaget Söräng som besegrade Sörbo och som därmed tog första inteckningen i vandringspriset. Sörbo fick sedan kliva direkt in i B-finalen mot Freluga och ett tröttkört Sörbo hade inte mycket att sätta emot Freluga som vann med 65-31 och därmed tog andraplatsen.

Dagen avslutades med prisutdelning och gemensam grillning på bygdegården i Söräng.

SL

Fredrik Valfridsson slår ett slag för Freluga

 

Klicka på bilderna för att se dom i större storlek

Söräng vann den första turneringen
Söräng vann den första turneringen
Frelugas lag slutade 2:a
Frelugas lag slutade 2:a
Sörbo slutade 3:a
Sörbo slutade 3:a

Fler bilder

Byanytt på freluga.se

Byanytt har nu landat i brevlådorna ute i området Söräng, Sörbo/Fjäle, Freluga/Edstuga/Mödänge.

Byanytt utkommer två gånger per år och är ett gemensamt projekt mellan byalagen. Senaste numret hittar ni på fliken ”Bytidningen”

Midsommarfirandet 40-årsjubilerar

Det återstår i skrivande stund lite drygt tre veckor till det traditionella midsommarfirandet i Freluga.  1976 var första gången i modern tid som firandet anordnades ute på ”Mårtens äng”. Hilma Rubäck var byålderman då och har  fått Freluga/Edstugas bygdegård ”hilmas” uppkallad efter sig. På den tiden kördes barnen med häst och vagn istället för dagens traktorer, och bl a travkusken Kjell Eriksson var en av de som körde.

Musikerna var från byn och i ensemblen ingick Esbjörn Johansson, Ingrid Mickelsson, Leif Brolin, Alf Lindberg, Sven-Erik Jonsson m.fl. och många av dom har hängt med genom årens lopp. Första året hade man missat att göra hålet för stången så Ulf Abrahamsson och Karl-Ingvar Andersson sprang hem till Ulfs garage för att hämta ett spett, och det var så Spettakademien kom till.  En annan tradition som fortfarande finns kvar är att byborna bakar tårtorna till firandet.

Firandet flyttades sedan till Egnells åker, där alltså Freluga trädgårdsscen ligger och midsommarfirandet håller numera till på bygdegården och är en viktig inkomstkälla för byalaget.

Nedan några bilder hämtade ur Eva och Ulf Abrahamssons fotoalbum från 1976.

SL

 

På bilden syns Byåldermannen Hilma Rubäck i hembygdsdräkt
På bilden syns Byåldermannen Hilma Rubäck i hembygdsdräkt
Eva Abrahamsson , Birgitta Johansson och Linda klär midsommarstången
Eva Abrahamsson , Birgitta Johansson och Linda klär midsommarstången
Grannflickorna Malin Jonsson, Sara Andersson, Linda Netsman, Clara Andersson och Camilla
Grannflickorna Malin Jonsson, Sara Andersson, Linda Netsman, Clara Andersson och Camilla
70-talets studsmatta i form av en innerslang.
70-talets studsmatta i form av en innerslang.

barn2